fredag den 25. februar 2022

En simpel kjole


Når man skal deltage i et event der foregår omkring midten af 1300-tallet, kan det jo ikke nytte at møde op i noget fra sen 1300-tal eller tidlig 1400-tal. Altså, det var nødvendigt at lave en ny kjole.

Valget faldt på en simpel, lidt løst siddende model, med for og bagstykke og indsatte sidekiler, rund halsudskæring og ret løse ærmer. Meget passende for en ældre kone. Sådan lidt a la grønlandsdragterne type Ia, dog med kilerne sat i fra taljehøjde og ikke fra ærmegabet.                                                                

Stoffet er uld, entrådet, 2-1 kiper, stribet på langs i naturhvid og lys grøn. Sytråd ubleget hør, 20/2.

Kilerne og ærmerne er syet fra forsiden og der er kastet over de dobbelte sømombuk på bagsiden. Skuldersømme og påsyning af ærmer er gjort med bagsting og ombuk til begge sider på bagside, syet ned med kastesting.

Nu havde jeg forskellige 1300-tals spænder, endedupper og bæltenitter liggende, så jeg lavede et spjældvævet bælte i mørkegrøn uld med rød islæt og monterede det med et spænde med og stjerneformede nitter af tin med røde glassten og en endedup med bladmotiv.

Et lille engelsk ringspænde fra 1300-tallet med blomstermønster med glassten i rød, grøn og gul kan også bruges til kjolen.


Hunden Eddy var til stor hjælp under syarbejdet.
.  
Det er lettere at lægge en kjole op, hvis man har en gine og et bord.
 Til højre nærbillede af søm.
Den færdige kjole.


Bælte og ringsspænde.