torsdag den 15. januar 2009

Gamle venner

Gennem de sidste tre år har et par af mine private genstande været brugt i en udstilling om handelsvarer i Middelaldercentrets udstilling i Hallen. Blandt andet et par broderede punge, som eksempler på hhv. engelsk og tysk broderi.
Nu er der lavet en ny udstiilling, så jeg har fået de gamle punge tilbage.
Den ene er i opus anglicanum, med Sct Jørgen på den ene side, skt. Martin på den anden. Syet i silke på hørbund, med split, kontur, nedlagt syning og lidt kædesting (pungen er 10 år gammel og dengang var jeg ikke opmærksom på, at kædesting ikke er almindeligt i 1300-tallet, man bliver jo heldigvis klogere)


Den anden pung er i tysk stil, det er en en (næsten)kopi af en tysk 1300-tals pung fra Victoria og Albert Museet i London (jeg har set den in real life). Den er lavet i 1998 og det tog mig 60 timer at lave den. Jeg er ellers ikke så begejstret for det tyske geometriske broderi, det er smukt, men frygtelig kedeligt at lave. Der er iøvrigt rigtig mange andre, der har lavet netop denne pung, mønstret til den er tilgængeligt på nettet, se bare her
Nu jeg genser pungene, så trænger de til at blive repareret og måske pimped lidt med bedre (løkkeflettede)snore og tyrkiske knuder
Flere billeder af punge, se her

Dragtjournalen

Danske museers dragtpulje er et netværk af museer i Danmark med dragtsamlinger. Interesserede kulturinstitutioner og private, der arbejder med historiske dragter, kan også være medlemmer.
Læs mere på http://www.dragt.dk/
Dragtpuljen udgiver et tidsskrift - DRAGTJOURNALEN - som er et non-profit, tværfagligt tidsskrift tilknyttet museernes dragtpulje.

Der er flere meget interessante middelalder-relaterede artikler i tidsskriftet. Klik på link'ene og læs artiklerne:
Dragtjournalen 1, 2007:
Dragtjournalen 3, 2008:
Dragtjournalen 4, 2009: