søndag den 17. april 2016

Ravnefane
Lidt OOP, men museet i Vordingborg har bestilt en "ravnefane" og en "kongefane". 

Ravnefanen er sen vikingetid/tidlige middelalder, den ses bl.a. på Bayreux tapetet. Fanen var, som afbildet i nordiske illustrationer, groft trekantet med en afrundet yderkant, hvor der hang frynser. Formen mindre om de "vejr-haner" som var på vikingernes langskibeFlaget var rødt eller rødgult med et anker langs overkanten. I flaget var der en sort eller mørkeblå ravn og langs kanterne var der en bort. På Bayreuxtapetet er fanen hvid, med en gul bort med røde kanter og røde kvaster.

Der er lavet en del ravnefaner i vikingemiljøet, men de fleste har en ravn, der er taget fra en mønt og som i udtryk er typisk for et et metalarbejde, og ikke særlig sandsynlig brugt på et tekstil.
Jeg har valgt en anden ravn, også fra en mønt, men hvor dte er fanen, der afbildet. Mønten er fra Jorvik, fra sen vikingetid. Mønten viser ravnefanen og ravnen er afbildet forfra, med vingerne spredt og hovedet kiggende til højre. 
Fanen er lavet i hvid uld, med ravnen applikeret i blå uld og med en kant i gylden uld, kantet med rød uldtråd og 11 røde kvaster. Der er fire bændler i ubleget hør, som kan holde fanen fast.
Det hele er håndsyet, applikationerne er lavet med tungesting, sømmene med kastesting.


Jorvikmønten med en ravnefane afbildet
Den færdige ravnefane