I den ideelle Verden skulle ens middelalderdragt selvfølgelig være af håndspundet tråd, håndvævet, 100 % håndsyet og i de rigtige materialer. Det er der skam også nogle, der gennemfører, men for de, der ikke magter det, er der heldigvis alternativer.
Der kan købes moderne stoffer, som minder ganske meget om de middelalderlige, og det kan blive en hel sport at finde frem til dem.
Grundlæggende bruges der hør, uld og silke.
- Hør er til undertøj: mændens broge og skjorte, kvindernes særk, til forklæder og til kvindernes hovedtøj, til kyser og til foer.
- Uld er til de ydre dragtdele: mændens hoser, trøje (dublet), kofte, hætte og til kvindernes kofter, hætter, strømper m.v.
- Silke er for de fine og kan her bruges både til undertøj og de ydre dragtdele.
- Pels er til foer og kantbesætning.
Ens dragt skal afspejle ens status, de fine stoffer og de dyre farver (især (kermes)rød, (indigo)blå, sort) er forbeholdt købmandsstanden og ridderne
Hvor kan man så købe materialerne?
Her er en ganske kort og noget overfladisk indgang. I er velkomne til at sende mig en prøve, så vil jeg gerne kommentere den. Send til Middelaldercentret, Ved Hamborgskoven 2-4, 4800 Nykøbing F., Att. Cath og skriv din mailadresse, så svarer jeg så hurtigt, jeg kan.
Hør kan købes allevegne, når det er på mode. Brug lærredsvævet hør, ubleget eller hvidt. Tynde kvaliteter til hovedtøj, grovere til undertøj og forklæder.
Er du på rejse kan hør med fordel købes i Sverige, England, de Baltiske lande, undertiden i Holland.
Uld Køb 100% uld (der må desværre være op til 7% kunststof i ren uld). Lav evt. en brændprøve: stoffet skal forkulle, ikke smelte. Køb lærredsvævet eller kipervævet, ensfarvet, stribet eller ternet.
I København har Hvidbergs ved Vandkunsten fine stoffer.
Er du på rejse kan uld med fordel købes i England og i de Baltiske lande
Silke Det er lidt mere tricky, middelaldersilke er mange ting. Undgå brokade, med mindre det er replikastoffer, de moderne brokademønstre duer ikke! Undgå thaisilke.
1 kommentar:
Fustian
Findes der bomuldsstoffer i middelalderen i Norden omkring år 1400? Der er ikke påvist bomuld som sytråd, så meget står fast, men blandingsvævninger, af hør og bomuld findes, entet det så er importerede stoffer eller de også er vævet her i Norden. Jeg faldt over en meget gammel artikel om emnet hvor Anne Marie Franzén på overbevisende måde argumenterer for at vævning med bomuld i trenden og hør i islætten ikke er så ualmindeligt endda i 1300--tallet. Læs selv: http://fornvannen.se/pdf/1960talet/1969_192.pdf
Send en kommentar