tirsdag den 9. november 2021

Hvor ofte skal man vaske sin særk?

Lidt løst og fast om vask og dragtpleje

I sæson 2021/1411 har jeg haft den samme særk på i sammenlagt 30 dage uden at vaske den. 

Det er en stropsærk, af den brystsupporterende type. Den er syet i flere kvaliteter hør, kraftig hør i overdelen og en finere, tyndere hør i skørtet, stropperne er vævede i hørtråd. Den er ret kort, den går til midten af læggen.

Den er blevet noget nusset, især stropperne, som jeg har rettet på i løbet af en dag. Men den lugter ikke dårligt, mest kun lidt af røg. Jeg ville uden problemer have kunnet gå med den endnu en måned.

Man vaskede især undertøj, forklæder og hovedlin af hør i middelalderen, uldtøj blev pletrenset, børstet, og luftet, sjældent vasket. Formentlig har man i en almindelig husholdning vasket en gang om måneden eller hver 14. dag, undertøj, forklæder, måske lagener og pudebetræk, klude/bleer og andet. Mere om det en anden gang.


Stropsærken

Snøreåbningen i venstre side, næst efter stropperne
det mest beskidte på særken, især indvendig.



Vaskevandet, der er brugt Alepposæbe, som jeg også bruger til uld,
den fjerner snavs uden at fjerne olie/lanolin fra stoffet.



















Og resten af tøjet, jeg har haft på i 2021/1411? 

De forskellige uldkjoler er relativt rene, de er bare blevet luftede og hængt på plads. Undtagelse er den, der blev brugt i efterårsferien, den blev mudret forneden og måtte luftes og børstes.

Kåben blev mudret forneden, dels fordi det regnede meget i efteråret, dels fordi den er lang og rører jorden, når jeg går. Den er blevet tørret, luftet og børstet.

Hovedlinene, både sættet i uld og det i hør, er blevet vasket, så støv og småpletter og mærker efter nålene nu er væk. De er foldet sammen og lagt væk. Man kunne også rulle dem om en træstok, men jeg har ikke noget imod folderne.

Strømperne så ret sølle ud, møgbeskidte og med et begyndende hul på spidsen, hvor storetåen er. De var nye, da sæsonen startede, men det er helt almindeligt, at de skal repareres lidt efter en måned eller to. Til gengæld er det de samme steder, de bliver slidt, tå og hæl, og det er let at udskifte stoffet her, så strømpen i princippet kan bruges i flere år, det kan mine i alt fald. De er blevet vasket og der skal skiftes et stykke stof i tåen på begge hoser. Hosebåndene, der er i hvid hør, fik også en vask.

Min gode gamle terne kjole, den er vel 20 år gammel, blev ret mudret til, men ikke noget en børste ikke kunne klare. Ganske vist blev silkeforet ikke helt rent, men skoningen, den indvendige slidkant, tog alligevel det meste mudder.









Den ternede med blåt silkefor, før børstningen.


Den røde uldkåbe med rødt silkefor og skoning, før børstningen





Hoserne er i lys grøn uld. De har været gennem en del over sæsonen, men først da de blev våde og mudrede i efterårsferien, blev de for alvor beskidte. Skoen kunne til sidst ikke holde vandet ude, men så er det jo godt at købmandskonen har flere sko, og strømperne tørrede hurtigt, når fødderne kom over i et par tørre, varme sko.